10+ супер креативни идеи за транспортна реклама (снимки и видеа)

cangaroo

Може би докато се придвижвате от една точка до друга сте забелязали, че на голяма част от превозните средства са изобразени или изписани текстово реклами на най-разнообразни продукти, услуги и бизнеси. Това включвa както леки автомобили, сред тях таксита и доставчици на храна, така също и автобуси, тролеи, бусове, камиони, та дори едно розово влакче на софийското метро, както и цели самолети. Защо много компании избират транспортната реклама, какви са предимствата ѝ пред останалите видове реклами и кои са най-забележителните дизайни на реклами, спрямо превозното средство и бизнеса, който се прекламира? Гледайте и четете:

Транспортната реклама е, нещо като „пряка конкуренция“ на всеки вид външна реклама. В сравнение с видовете външна реклама (например билбордове) едно голямо предимство за транспортната е, че не е статична. Транспортната реклама върви из целия град, между градовете и изобщо – по целия маршрут на превозното средство. За рекламодателя това означава само едно – повече видимост от по-широка аудитория.

Друг плюс на брандирането на превозни средства е, че ако те са собственост на рекламодателя, той не е обвързан нито с периоди и изтичащи срокове, нито със заплащане за наем на площ (какъвто винаги има във външната реклама).

Предимствата на транспортната реклама са множество! Няма да изброим всички, но ще се спрем на още едно – и то е полето за изява в изобретателността на дизайна. Колкото повече креативност вложите в него, толкова по-забележими ставате.

Нека сега разгледаме най-креативните примери за транспортна реклама от целия свят, част от които открихме в интернет, а друга – създадохме ние:

Снимка: Google

Първият пример символизира това, че понякога външният вид не е определящ за някои параметри. Иначе казано – дори бусът да няма аеродинамична форма, той пак е толкова бърз и гъвкав в доставките си като вид сухопътен транспорт, колкото би бил и спортен автомобил.

greamCar
Снимка: Google

А ето и още една сходна идея, която вдъхва разнообразие на пътя и няма как да остане незабелязана:

DreamCar2
Снимка: Google

В следващите два примера возещите се в автомобилите стават част от интерактивния дизайн на фолиото, а тематиката е морска. На първата снимка цялата кола изобразява висока вълна, която се движи по улиците, а заедно с нея пътниците се спускат по нейния гребен. Няма как да не видите тази кола, ако се появи на улицата, особено в градове, които са далеч от морето! Това пък от своя страна е удобна и разпознаваема реклама за различни морски продукти, услуги, курорти и т.н.

Снимка: Google

Подобно на автомобила по-горе, следващото изображение също е на морска тематика, а принтът е също толкова оригинално взаимодействащ с шофьора.

Surf2
Снимка: Google
Снимка: Google

Говорим за дизайни, които интерактват с хората. Ето го и поредният забавен, а и определено забележителен начин за реклама с брандиране на автобус от линия на градски транспорт – този път на козметика за тяло. В повечето случаи, когато в брандирането се обхваща и стъкло, с цел по-добра и по-голяма видимост за частите, които се принтират за стъкло, се използва като основа така нареченото перфофолио. То има лепителен слой, като за да е предпочитано за градския транспорт, в основата му са миниатюрните кръгли дупчици, които го правят едновременно прозрачно, пропускащо светлина.. ии скриващо за всички пред него. Научете повече за ферфофолиото и открийте още негови предназначения тук!

За да се получи зрителна илюзия или 3D ефект върху фолиото, изключително важна роля играят както дизайнът, така и качеството на печата. На снимката на автобуса, „смачкан от змия“, можете да забележите как за да се получи този ефект, в дизайна са използвани необходимите светлосенки, по-тъмни и по-светли части, а също и много черен цвят, който скрива тези части от автобуса, които трябва да бъдат скрити, за да се получи добра илюзията. Качеството на печата е от съществено значение дали всеки от цветовете, включително и черният, ще бъдедостатъчно наситен и плътен, за да бъде 3D илюзията още по-силна. В случая градската зоологическа градина със сигурност успешно привлича вниманието, а така също и посетители.

Снимка: Google
Снимка: Google

Още „избягали от зоологическата градина“ животни наблюдваме по облика на автомобилите. Тук създателите на дизайна са се спрели на черно-бяло изображение, вероятно за да подхожда на цвета на колата. Представяме си да беше цветно – тогава със сигурност щеше да има заблудени, че жената в автомобила е гушнала своя домашен любимец – голяма и видимо ядосана пантера.

Освен от зоологическата градина, някои животни са избягали и от други епохи. Вижте един от нашите интересни проекти за брандиране на лекотоварен автомобил и оптическа илюзия, че е отворен и в него има огромно кубче лед с мамут в него.

Вижте го на видеото по-долу:

Японска компания/институция показва по интересен начин проблема със затлъстяването на човечеството – било то от недостатъчно движение на тялото, от прекомерно използване на автомобил, от храни, които не се разграждат в организма ни, от стрес в ежедневието и по куп други причини, които ние самите винаги можем да променим, стига да бъдем провокирани по-често да мислим за това. А колкото по-често виждаме нещо с очите си, толкова по-често си мислим за него. И ако не ни харесва видяното, да имаме мотив да работим върху разрешаването на казуса.

Снимка: Google
stylist
Снимка: Google

Транспортната реклама може да се приложи за всякакъв вид услуги и продукти, стига да развихрите фантазията си. Поредният впечатляващ пример е за бръснарски и фризьорски услуги.

 

А на следващите снимки показваме още една добра идея, която ако сте пътували през последната година и половина в метрото в София, със сигурност сте видели. Реклама на доставчици на храна с изцяло розово влакче в метрото – там, където огромни потоци от хора се прибират от работа и им предстои вечеря. Чудесен замисъл и още по-чудесно изпълнение:

Снимка: Google
2111955161
Снимка: Google

И още нещо готино, което направихме в партньорство с Cangaroo Baby съвсем скоро и го представихме в инстаграм чрез актуалните сега „тик-ток“ и „рийлс“ трендинг видеа. Използвахме едно от изображенията, които монтирахме на камиончето, където на фона се вижда част от храм-паметника „Александър Невски“. Снимахме камиона пред самия храм, като напаснахме изображението с останалата част от катедралата и направихме лек ефект, с който сякаш превръщаме камиона от снимка на телефона в истинския, но не какъв да е, а с лека илюзия за прозиране през него. Само за ден видеото събра над 10.5к гледания! Вижте го:

А в следващото видео показваме лесен начин да смените цвета на колата си, без да се налага да я пребоядисвате или да сменяте документално каквото и да било по външния ѝ вид. Още по-интересен е и цветът на фолиото, който има в случая, според желанието на клиента, е розов, но с металически отблясък в сивкаво, military зелено и други тъмни нюанси. Вижте го:

Свържете се с нас на тел.: 02/9521006 или на shop@jpoint.bg,

за да научите повече или директно да заявите брандиране на вашето превозно средство!

Ако желаете да споделяме с вас още интересни статии от блога на J Point, оставете своя имейл във формата по-долу. Благодарим!

10+ супер креативни идеи за транспортна реклама (снимки и видеа)