Стени с принт на изложбата ТОТАЛПРОЕКТ: Непознатата българска модерност

изложба

Какво е общото

между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и исторически музей в Казанлък, детска градина “Лозичка” в софийския квартал Лозенец, летището в Русе и пешеходната зона на Шумен?

 

Всички те показват

различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата ТОТАЛПРОЕКТ — копродукция на фондация “Ново архитектурно наследство” и РЦСИ “Топлоцентрала”, която може да бъде видяна от 29.06 до 21.08.2022 г. в галерията “Бял куб” в най-новото мултифункционално арт пространство на София.

 

Чрез 6 различни

като функция, типология и местоположение обекта в България, проектът сглобява идеалния град на следвоенната архитектурна модерност у нас. Основен фокус е цялостната концепция за свързаност между всички архитектурни нива: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн.

 

Обектите в изложбата

са умишлено подбрани да бъдат относително непознати за широката публика, с различна функция, архитектура, стилистични особености и времева принадлежност. Търсен елемент е този на откривателство и изненада. Всички обекти предлагат различен и нов фокус към българската архитектура на градската среда, разказвайки различни истории. Изложбата е създадена изцяло от архитекти, но е насочена съвсем не само към такива.

Това, което виждате на снимките и видеото по-долу,

е принт на фотографиите на всички 6 обекта, които се включват като представителни в тематиката на изложбата. По-голямата част от визиите, както можете да забележите на видеото и в снимковия материал, е черно-бял принт, като само на определени места той е цветен, изтъкващ дадена особеност в архитектурата. Самата зала е допълнена с елементи, които завършват изцяло архитектурната мисъл. Материалът, върху който е направен печатът, се нарича Re-dot. той представлява фолио, което има самозалепващ се слой за стени, като самото лепило не е разположено върху цялата повърхност, а на малки участъци. Едно от най-силните качества на фолио re-dot е възможността за многократно залепване върху разнообразни гладки повърхности, без това да наруши лепящата му функция. Тези големи площи с печат обикновено се разделят на части, които след това се монтират с изключителна прецизност, за да съвпаднат изцяло. 

изложба3

Освен стените, дело на J Point на изложбата са също така подовите стикери, изобразяващи градските архитектурни схеми и голям брой винили с указания, легенди и информация.

 

Интересна особеност и изключителен ефект

на изложбата е решението на създателите творбите да бъдат принтирани в широк формат и да обхващат целите стени на галерията. Така се създава една своеобразна реалистична „картина“, пресъздаваща стилистиката и времето на следвоенната архитектурна модерност и събираща тези няколко различни точки на България в едно.

 

Вижте видео от изложбата, а до 21.08 можете да я посетите в Топлоцентрала – София.

Ако желаете да споделяме с вас още интересни статии от блога на J Point, оставете своя имейл във формата по-долу. Благодарим!

Стени с принт на изложбата ТОТАЛПРОЕКТ: Непознатата българска модерност