За всеки професионален фотограф едно от най-важните неща е да види как изглеждат произведенията му на живо, на реален носител, без екрани, електронни медии и дисплеи. Доколко обаче това е лесно,  какви проблеми се срещат при отпечатването на снимките и кои са материалите, печатът на които нашумява в последните години? В следващите редове ще се заемем с проучването на това какви са проблемите, които се срещат при предпечат и принтиране на изображение.

  1. Един изключително често срещан проблем, дори можем да кажем – най-често срещан според предпечатните специалисти, е принтът да стане по-тъмен от очакваното. Този резултат се получава в повечето случаи заради това, че екранът, на който е гледана снимката, е бил прекалено светъл. Съвременните монитори по подразбиране са настроени да бъдат силно искрящи и блестящи. Това затруднява до голяма степен фотографите, защото при обработка на цветовете и светлината на снимките на екран, неговите светлини осветяват сенките, които впоследствие принтирани излизат естествено тъмни. 
    Ако видите същите принтове на слънчева светлина, ще забележите как те изглеждат по-светли. Така че – светлината на принтираните снимки зависи от това къде ще бъдат гледани – на открито и пряка светлина или в затворено помещение, където често е много по-тъмно.

2. Говорим за монитори – често се случва мониторът да проявява грешно не само светлината, но и цветовете. 

Повечето монитори добавят леко лилав оттенък на картината, като нашето око това почти не го забелязва. След обработка на изображение при наличието на този лилав оттенък, това ще доведе до разлика между това, което виждате на монитора и на принта. Ако пък сте опитвали да го премахнете, за да ви харесва снимката на монитор, това ще направи принтираната да зеленее.
Какъвто и монитор да използвате, лесно не можете да направите необходимите настройки. Затова нашата препоръка е да използвате обикновен калибратор, по-висок клас монитор или услугите на J Point, които включват предпечатна подготовка.

3. Всички компютри разполагат с основен софтуер за обработка на изображения, който може да полсужи за корекция на малки, непрофесионални кадри, но биха ви предали при по-големи и сложни за обработка кадри. За професионалните такива най-разпространени са програмите на Adobe, като Photoshop и Lightroom. Но със сигурност ще можете да постигнете своите настройки и с основна програма, като Photoshop elements, където имате възможност да правите ефективни цветови корекции.

4. Може ли принтерът, с който работите, да свърши работа?! Имайте предвид, че всеки принтер има своето предназначение и това, което голям принтер, създаден за работа със снимки, може да направи, малкият и обикновен офис принтер със сигурност не може. J Point разполага с широк спектър от принтери и печатни машини за широк формат, които предлагат разнообразни видове печат. Разгледайте и научете още тук.

10a

5. Материалите за печат, които избирате – някои материали са евтини, което понижава качеството им и това се отразява на печата. Напоследък във фотографията стана модерно изображенията да бъдат отпечатвани не само на фотографска хартия, а на най-различни повърхности и материали за повече разнообразие и допълнителни ефекти. J Point разполага с материали като канава, винил, реборд, шперплат, стъкло, плексиглас, велпапе, еталбонд и различни видове плат. Внимателно подбирайте вида материал според кадъра си – някои кадри са най-подходящи за един тип материал, а други – за съвсем друг, като така той ще добави допълнителна стойност на кадъра ви, ще придаде ефекти, за които не сте предполагали, ще го направи по-реалистичен или ще го пресъздаде по уникален начин. 

Ако желаете да споделяме с вас още интересни статии от блога на J Point, оставете своя имейл във формата по-долу. Благодарим!

Фотографията и 5 проблема при печат

Абонирахте се успешно! Благодарим!

Възникна грешка при опита да изпратим заявката. Моля, опитайте отново.

JPoint Blog ще използва данните за връзка с Вас и за да предостави най-новото първо на Вас!