Днешният свят е изпълнен с безброй интересни и привлекателни за младите дейности и трендове, които владеят човечеството както в професионално направление, така и от потребителска гледна точка. 

Все повече младежи се ориентират професионално към IT сектора, рекламата, бизнес администрацията и креативните професии, като създаване на съдържние, видеозаснемане, дизайн и т.н. 

 

Всяка една от професиите в тези направления звучи готино и fancy! Но какво се крие зад обвивката от красиви заглавия на професии и кое в действителност движи бизнеса, в която и сфера да е той? Това е същността, с която всеки млад специалист в процеса на обучението си е необходимо да се сблъска, за да си даде ясна преценка за усилията, енергията и всички малки и големи процеси, стоящи зад избраната от тях специалност.

Мисия на J Point Group е да среща ученици и младежи с принципите на работа на всяка една от специалностите, включващи се в цикъла на производство на печатни рекламни материали. Ето защо преди седмица посрещнахме в офиса и в производствената ни база ученици от 11 клас от Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“. 

 

Дизайнът по важност заема значителна част в печатната реклама, а в процеса от идея до готов продукт, той е само компонент от цялото. 

 

В това се увериха младите специалисти, когато видяха изцяло завършена и готова за предаване продукция, включваща толкова различни технологии и методи за изработка.

Те бяха представени от нашите колеги под формата на лекция в близост до всяка от производствените машини, за да се наблюдава същевременно как на практика се извършват процесите, за които се говори. 

 

Интересът у младите дизайнери бе предизвикан още в началото на обиколката им, а именно – когато разбраха колко важен още при дизайна на продукта е материалът, който ще бъде заложен впоследствие. 

 

Те научиха и какви са особеностите при дейностите, различаващи дизайнерите от специалистите предпечатна подготовка. Тази информация би им била от изключителна полза в момента, в който решават с коя от двете специалности да се занимават по-задълбочено. 

Всяка от машините впечатли посвоему учениците. На пръв поглед – с големите размери, а впоследствие и с функциите, които изпълнява. 

 

Първоначално колегите ни насочиха вниманието към дигиталната машина, наподобяваща офсет принт, машината за частично нанасяне на liquid gold и други металически цветове, както и машината, имитираща щанца и изрязваща custom форми за секунди.

 

Следващият стоп на учениците направихме при широкоформатните машини – изрязващата по контур машина, плоскопечатната машина и ролните машини – за фолиа, за винил и за текстил. 

 

Част от широкоформатния арсенал на J Point са и машините за принт върху стъкло на нашия бранд Glasspoint.bg

 

 

Учениците с изненада научиха, че освен за директен принт върху стъкло, съществува и технология за принт върху специална медия, която се полага върху стъклото и чрез нагряване до много високи температури, се „ламинира“. Тази технология позволява на принта да бъде с изключително високо качество на изображението, гарантира, че стъклото издържа на високи температури и предпазва визията, тъй като принтът е положен зад стъклото, а гърбът е защитен със сив слой против надраскване.

 

 

Площите за принт върху стъкло могат да достигнат размери за един елемент от над 2 кв. м.

Нямаше как да пропуснем да посетим и машините за боядисване на стъкло, които са характерни най-вече с изключително прецизното си и равномерно нанасяне на боята, с устойчивостта на продукта и най-важното за дизайна, включващ цветно стъкло – възможността за избор между повече от 16 000 цвята по палитрите Pantone и RAL.

 

Това дава максимална точност при определянето на търсения цвят, без визуални разминавания с останалите компоненти на интериора, решени в същия цвят.

 

Създаването на такъв огромен брой цветове се случва чрез няколко основни цвята, които се смесват чрез специална машина, с която може да се получи първоначално получения цвят неограничен брой пъти.

Обиколката ни с младежите продължи при колегите, които се занимават с брандиране на транспортни средства с автомобилно фолио. Там те им разкриха също и информация за високото качество на авио фолиото и прецизността при монтажните дейности по самолетите на една от най-големите авио компании и доверен клиент на J Point.

За финал – учениците посетиха колегите ни от IDO Design, които се занимават с индивидуални и цялостни дизайн решения за големи пространства и custom рекламни продукти за различни брандове. 

Ако желаете да споделяме с вас още интересни статии от блога на J Point, оставете своя имейл във формата по-долу. Благодарим!

Принт индустрията в очите на младите