Знамена и флагове 

Знамето – отличителен белег, както на стотици националности, така и на различни съюзи и организации, спортове, събития, брандове и т.н. Всъщност експертите смятат, че трябва да се прави разлика между знаме и флаг. Те обясняват, че докато флаговете са масово разпространени, използват се по всякакви мероприятия и буквално всеки може да притежава, да вдига и да развява такъв, когато и където сам си прецени, то знамето е определено за единствен по рода си уникат, който е възможно да е ръчно обшит, бродиран или украсен по неповторим начин, използва се само за определени случаи и тържествени поводи от определени хора/институции, и се съхранява строго и с внимание.

Знамена и флагове - българско, европейско и джей пойнт
Снимка: Архив J Point

Произходът на знамената

Науката, изучаваща знамена и флагове, вимпели и т.н., се нарича вексикология. Тя произлиза от латинското понятие vexillum. Така са се обозначавали римските легиони – с военни знамена. 

Първите флагове за изработени още в Древен Египет и датират от около 3000 години пр. Хр., което ги прави на повече от 5000 години! Целта на тяхната употреба първоначално е да сигнализират, че на дадено събитие, организирано от древните египтяни, присъстват важни фигури, конкретни личности и дори богове. След това флаговете разширяват кръга си на употреба и хората започват да намират различни сфери на приложение за тях. Те са станали задължителен елемент за войските например. 

Материалите, от които са се изработвали първите флагове, са били дърво, кожа и различни видове метали, но Китай е първата държава, която започва да ги „развява“ буквално. Там те са започнали да се изработват от коприна.

Средновековието е периодът, в който знамената са се разпространили и в Европа. Тъй като рицарите много си приличали по доспехите, чрез флагове се различавали едни от други. А впоследствие значението на флага като символ за територия се придобива след Кръстоносните походи през XI век. 

През XV – XVI век те навлизат и в корабоплаването, като стават задължителен елемент, под който се обозначава всяко плаване. 

През XVIII век знамето става символ на национална принадлежност. Събитията, станали повод за това, са Декларацията за независимост на Съединените американски щати и Френската революция. 

Днес

флаговете се изработват от текстил, като за тях J Point използва точно определен вид текстил, наречен флаг. Флаговете могат да бъдат с всякакви цветове, принтове на изображения, лога и надписи – хоризонтални, вертикални, с форми – правоъгълна, капка, крило, овални или по-остри, с пилони и основи за стабилно прикрепяне към земята, както и всякакви други възможности. Разгледайте нашите готови предложения тук или изпратете запитване за индивидуален дизайн във формата по-долу!

 

Цветовете на знамената

В националните знамена се използват не много цветове. Най-често срещани са червено, зелено, жълто, бяло, черно и синьо. Всеки от цветовете в националните знамена символизира дадено нещо. И ако за една държава например зеленият цвят означава едно, то за друга държава той може да означава нещо съвсем различно. 

Българският трикольор

Различни са значенията на трите цвята на българското знаме – бял, зелен и червен. При всички случаи, цветовете на всяко знаме се характеризират с това с какво би следвало бъде асоцииранa държавата на народа от останалите народи. Силният патриотизъм на българския народ, неговата богата и дълга история, а също така и територията, в границите на която понастоящем се намира България, са превърнали тези три цвята, положени един след друг в реда бяло, зелено, червено, в три силно изразени сигнала за българска идентичност. Съществуват държави, като например Италия, които използват същите цветове, но под различен ред и разположение. Подредени като нашето знаме, тези три цвята символизират, както бялото небе над България, зелените ни планини и червените рози в Казанлък, така и мирът (бяло), гостоприемството ни (зелено) и почитането на нашата обща българска кръв (червено). 

Честита 137-ма годишнина от Съединението на Княжество България и Изтчна Румелия!

„Съединението прави силата!“.

Изпратете ни своето запитване за изработка на флагове тук:

Още флагове:

Ако желаете да споделяме с вас още интересни статии от блога на J Point, оставете своя имейл във формата по-долу. Благодарим!

Знамена и флагове – произход, символика и разлики

Абонирахте се успешно! Благодарим!

Възникна грешка при опита да изпратим заявката. Моля, опитайте отново.

JPoint Blog ще използва данните за връзка с Вас и за да предостави най-новото първо на Вас!