Кухнята – вероятно едно от най-използваните помещения в дома ви, мястото, където прекарвате голяма част от времето си в приготвяне на любимите домашни вкусотии за повече енергия в ежедневието.

Ето защо е важно да се чувстваме удобно и комфортно в нея. Но колко време може да изглежда тя като нова? Със сигурност колкото повече се използва помещението, толкова по-бързо се захабяват мебелите, съдовете и интериора. Цялостните ремонти на кухни често са обвързани с време и разходи, които понякога нямаме възможност да организираме.

Затова пък винаги ще имаме опцията да обновим частично “кралството на шеф готвача в нас”, да освежим мястото и да му придадем ново излъчване с някои идеи.

И така, кое е нещото, което може да вкара в кухнята ви разнообразие и стил – със сигурност имате право на избор, като някои от най-осезаемите промени са например:

 • Стикери от самозалепващо се фолио за шкафовете – обновете шкафовете си със самозалепващи се стикери в различни форми, цветове и материал, който запазва стикера непокътнат дълго време. Стикерите могат да бъдат както за вратите на шкафовете, така и за стена.
 • Обновяването на кухненските шкафове може да се случи и чрез каширане с фолио. Разбира се, помещението може да има нужда например само от смяна на дръжките на шкафовете, за да се освежи. Но ние ще ви запознаем с още една възможност и тя е обновяването на гръб на кухня или част от него – само зад котлоните.
Portrait of beautiful young woman cutting fresh vegetables in the kitchen.
shutterstock_106277777
 • Фаянсови или керамични плочки – разнообразие от разновидности и текстури. В един момент обаче стават чупливи и неустойчиви, разлепват се, падат, а фугите между тях, дори и често почиствани, се зацапват лесно и е необходимо периодично да се обновяват. При някои плочки най-горният слой от покритието се наранява лесно и при често почистване с по-твърдата част на гъба е възможно след време да се протърка.

Плоскостите за кухненски гръб обикновено се изработват от няколко материала. Нека споделим някои от тях:

 1. Керамични плочки или фаянс
 2. Ламинирани плоскости от дървесина
 3. Метални плочи, неръждаема стомана и др.
 4. Боя или тапети за кухня
 5. Стъклени панели

Най-различни са решенията, които пазарът ни предлага. Кой е най-добрият избор сред тях и какви предимства и недостатъци можем да срещнем при употребата на продукт от всеки един от горе изброените материали, ще разгледаме в следващите редове:

kitchen-1940176_1920
 • Ламинираните плоскости наподобяват различни материали и нямат фуги, но най-горният слой лесно се надрасква и уврежда. Почистването понякога е трудно, а влагата, предизвикана от варене или друга дейност в кухнята, може да предизвика подуване и съсипване на самата плоскост, ако навлезе между страничните лайстни и ламината и проникне в дървесината. Подуването пък води до напрежение и сцепване на горния слой ламинат. Загряване на котлони и като цяло висока температура в близост до плоскостта също биха причинили известни поражения след време.

 

shutterstock_6292855
 • Неръждаема стомана – лесна за поддръжка и почистване, но с недостатъка, че е ограничена откъм разнообразие в дизайн решенията.
 • Устойчива боя или влагоустойчиви тапети – биха могли да се почистват, но заложим ли на тапет, трябва да имаме предвид, че е възможно след време да започне да се отлепва по краищата и да се разрушава. Устойчивата боя също се почиства лесно. От гледна точка обаче на цена – според това каква е степента на устойчивост на надраскване или възможност за измиване, цената се покачва. Ако решим да поставим боя на мястото на кухненския гръб, също трябва да сме съчетали предварително останалата част от кухнята като тип боя с тази част, а това би лишило кухнята от артистичност и индивидуалност.

 

 
 • Стъклени панели – една от най-новите тенденции на пазара, която придобива все по-голяма популярност заради качественото си приложение. Стъклото, от което се изработват панелите, е устойчиво на високи температури и надрасквания. Освен това, панелът се почиства изключително лесно с обикновен препарат за стъкло. Богатият избор на дизайни прави стъклените панели предпочитани сред останалите решения за кухненски гръб.
shutterstock_402672118

Влезте в сайта GlassPoint.bg, изберете своя любим дизайн в специално създадения визуализатор, за да видите как би изглеждала зададена по ваши параметри кухня с над 100 различни изображения за кухненски панели. Освен тях, Glasspoint.bg предлага безплатно изображение от сайта Shutterstock.com, където имате избор между милиони изображения.

Разгледайте тук!

Ако все пак имате точно определен дизайн предвид, който не намирате в галерията на GlassPoint.bg, можете да се свържете с търговец от сайта като изпратите запитване във формата за контакти или се обадите на посочените телефони.

Свържете се тук!

Намерете още приложения на стъклените панели за интериора в сайта Glasspoint.bg, както и в новите статии в блога ни. Абонирайте се, като оставите мейла си във формата по-долу.

5 идеи да освежите кухнята си

Абонирахте се успешно! Благодарим!

Възникна грешка при опита да изпратим заявката. Моля, опитайте отново.

JPoint Blog ще използва данните за връзка с Вас и за да предостави най-новото първо на Вас!