Color-wheel-light-color-spectrum
Изображение: Google.com

Какво представляват цветовете, как са възникнали и защо ги виждаме такива, каквито са, защо има разлики в цветовете, в зависимост от материала им. Кое е най-черното черно и кое – най-бялото бяло… а какво ли е взаимодействието на цветовете със слънчевата светлина?

Все интересни въпроси, част от които дори не сме си задавали, а в действителност всички ние сме заобиколени от цветове ежедневно и ги приемаме като даденост, константа, нещо, което е такова и няма как да бъде друго.

Снимка: Google

Нека навлезем леко в дебрите на физиката, за да измъкнем малко повече информация:

Като форма на електромагнитна радиация, светлината има качества, каквито са например нейните частици и вълни. Цветът е всъщност също качество на светлината или казано с други думи –  това са частици (фотони) светлина с различна дължина, честота на вълните и енергия, която ги съпътства. А различните обекти, предмети и материи поглъщат или отразяват в различна степен светлината и нейните цветове, и всъщност се оказва, че ние виждаме нещата в такива цветове, които дадения обект е отразил и е изпратил конкретните цветни лъчи към нашите очи.

Например – водата в малко количество, налята в чаша, я виждаме прозрачна, но запитвали ли сте се защо в морето тя е синя? 

Снимка: Google.com

Когато слънчевата светлина минава през водата в морето, молекулите ѝ абсорбират червената светлина и отразяват синята, което прави да изглежда синя самата тя (в различни нюанси, в зависимост от различни фактори като плътност, състав и т.н.). 

За разлика от цветовете на светлината, които биват абсорбирани или отразявани от заобикалящата ни среда и повърхности, цветовете при печата на J Point придават на изображението реалистичен завършек. Вижте примери тук.

Както споменахме по-горе – дължина, честота и енергията на различните вълни светлина определят техния цвят. На таблицата вдясно можете да видите  приблизителните стойности на дължината на вълната, честотата и придружаващата енергия при различните цветове светлина: 

176059983_482895523166103_2772998664968414570_n
Таблица: Google.com
Снимка: Google.com
Изображение: Google.com

В таблицата няма бял и черен цвят, тъй като черна светлина по явни причини няма, а бялата светлина пък е съчетание между всички останали цветове. Което от своя страна означава, че черния цвят, такъв, какъвто го виждаме, абсорбира най-голям процент от светлината и всичките ѝ цветове, а бялото пък я отразява. 

Светлината е не само тип електромагнитна радиация – тя е всъщност само малък сегмент от целия елетромагнитен спектър, като представлява единствената видима част от него, както можете да видите на изображението по-долу. Дължината на вълните в този видим спектър е между 400 нанометра във виолетовия край и 700 нанометра дължина в червения. Няма точно определена граница, в която видимият спектър свършва, преходът със съседните на него такива е плавен, като регионът с вълни по-къси от тези на виолетовата светлина е ултравиолетовият, който със скъсяването на вълните се превръща в рентгенови лъчи, гама лъчи и космически лъчи. По-дългите вълни пък от тези на червената светлина образуват инфрачервените лъчи (които могат да бъдат усетени като затопляне), следват микровълните и радио вълните.

7fa439926a3e2837c19f15db81c645ee
Изображение: Google.com

Различните материи с различни цветове пък от своя страна, в зависимост от това какви са, поглъщат и отразяват до различни степени светлината и нейните цветове. Така тези, които в най-голям процент я поглъщат, са нюансите на черното. 

Има ли най-тъмно черно и колко е черно то, какъв е съставът му, какво е приложението му и какво означава Vantablack?

Ако някой цвят може да вземе рекорд, то досега отсъжданият с такъв е супер черният пигмент, наречен Vantablack, който държи рекорда за най-тъмната субстанция, направена от човек. Това пигментно покритие е разработено през 2014 година и името му е абревиатура на Vertically Aligned Nano Tube Array Black и абсорбира до 99.965%  от светлината, което го прави най-черното от всяко черно досега.

Vantablack е разработен поначало за употреба в космическите пътувания и оптика, за да подобри видимостта при по-чувствителни материи за изследването на отдалечени обекти. Например – обличането на телескопите във Vantablack абсорбира отблясъците и улеснява специалистите, които го използват, при наблюдаването на отдалечени планети и звезди.

Химичната реакция при образуването на Vantablack е формирането на микроскопични наночастици карбон на повърхността на обекта, който се покрива с този цвят. Тези наночастици карбон абсорбират почти цялата светлина, която е достигнала до обекта, така че обектът изглежда като празно пространство. 

Казвал ли ви е някога някой – “Не се обличай в черно в тези горещини.” Тъй като черното абсорбира най-голям процент от слънчевата светлина, това е и причина да се нагрява много повече от другите цветове. Друг пример са черните автомобили, които за разлика от белите, са по-горещи през лятото, но, разбира се, отразяват достатъчно от светлината, за да се виждат. А обект, покрит с Vantablack, бива лишен от дълбочина и текстура, оставайки само силует.

Снимка: Google.com
Снимка: Google.com

 Поради това силно абсорбиране на слънчевата светлина и топлина, se се смята, че Vantablack е опасна за широко приложение субстанция, тъй като може да предизвика нагряване на повърхността до 300 градуса и вследствие на високите температури – топене, изгаряния или взривове. Много подобен на него черен цвят е Black 2.0, който е малко по-малко черен, но за човешкото око има същата функция и наситеност.

Говорейки за наситеност – цветовете при печата, който J Point предлага на клиентите си, са с изключително качество и прецизност и това се дължи на дигиталните процеси при предпечат и по време на принтирането. Повече за печатните машини, мастилата и широкия спектър от услуги, които J Point предоставя, вижте тук.

 

Вече знаем за най-черното черно, логично си задаваме въпроса – има ли най-бяло бяло?

Има! При това то е открито преди броени дни от Purdue University. Учените от университета сътворили боята с богато съдържание на бариев сулфат – вещество, което се използва в козметиката и за изключително бели хартиени продукти. 

Бялата боя отразява 98.1% от светлината, блокира я и така успява да задържи с цели 10 градуса по Целзий по-ниска температурата на обекта. Това прави възможна употребата на боята с цел охлаждане на цели сгради и редуциране използването на охлаждащи системи. Дали това мащабно откритие може да бъде използвано при борбата с климатичните промени и глобалното затопляне?

Снимка: Google.com

Учените споделят, че тази боя няма да работи вече просто като боя. При тестове, направени от тях, резултатите показват, че боята може да запази повърхностите с цели 19 градуса по Фаренхайт по-охладени от заобикалящите ги други повърхности през нощта, а при пряка слънчева светлина в обедни часове – с до цели 8 градуса. 

Например – ако направите покрив на къща около 1000 кв.м с този бял цвят, ще предизвика охлаждаща мощност от около 10 киловата! 

Белият цвят (макар и не най-белият такъв) е от съществено значение и при печата, тъй като той служи за основа при принта върху различни повърхности и материали, и от него или остъствието му зависи дали останалите цветове ще се нанесат плътно и наситено, или ще бъдат леко прозрачни и цветът на повърхността ще пробие през тях. Повече за дигиталния печат открийте на jpoint.bg

И най-черното черно, и най-бялото бяло, са трудни за производство, което ги прави скъпи и недостатъчно разпространени. А черният – вероятно и от съображения за сигурност. При всички случаи – при напредването на технологиите и научното развитие, тези два цвята вече създават съществен прогрес!

Ако желаете да споделяме с вас още интересни статии от блога на J Point, оставете своя имейл във формата по-долу. Благодарим!

Цветовете – образуване, състав и рекорди за най-черно и най-бяло

Абонирахте се успешно! Благодарим!

Възникна грешка при опита да изпратим заявката. Моля, опитайте отново.

JPoint Blog ще използва данните за връзка с Вас и за да предостави най-новото първо на Вас!