Източник: Google

Човечеството е свидетел на прототипи на билбордове още в епохата на Древността,

по-конкретно в Древен Египет от 3250 години пр. Хр., където са използвани големи каменни блокове, по които се е писало, чертаело и рисувало с издълбаване и със средства за оцветяване върху тях. На по-късен етап – началото на ерата на билбордовете, сходни на това, което представляват в днешни дни, е поставено през 30-те години на XIX век, когато мъж с името Jared Bell сътворил първите няколко в света. Популярна медия за реклама стават те през 1860 година. С напредването на XIX век точният формат на билборда е дефиниран и популярността му се изстрелва. Ето и още детайли в следващите редовe:

През 1830-те Jared Bell създал няколко билборда, които рекламирали цирковите номера Barnum And Bailey. Билбордовете тогава представлявали големи плакати, показващи цветни картини. Те подчертавали уникалните характеристики и промоционалните елементи на всяко едно цирково шоу.

 

През 60-те години на ХIХ век

се наблюдава голяма промяна в билборд рекламата. Причината за това е навлизането на този тип рекламиране сред по-широк обхват от рекламни агенти и рекламодатели. Фирмите вече са имали възможност да закупят или наемат открито пространство, което да използват за излагане на билбордове. Скоро след това, рекламиращите виждат ползите от новите възможности и започват да създават все по-интересни, различни и разчупени билбордове, експериментирайки с форми и криейтиви. Често билбордовете са ръчно чертани, ръчно рисувани и, разбира се, сериозно трудоемки.

Thebes-Findings
Източник: Google
Източник: Google

През последните десетилетия на ХIX век

се случват две важни за развитието на билборда събития: 

  1. Билбордовете стават толкова популярни, че това води до създаването на много и разбообразни билборд асоциации и сдружения. Някои от най-известните са The International Bill Posters Association и Associated Bill Posters’ Association. Те допринасят с това концепцията за билборд реклама да се развие на национално ниво.
  2. Откакто тези асоциации стават известни, стандартите за билборд рекламирането започват съвсем фино да променят облика си. През 1889 година Paris Expo показва първия билборд от 24 сегмента. Така този размер билборд се превръща в стандартен.

Развитието на билборд рекламата

тогава неизменно се повлиява и от развитието на други браншове и технологии, също както и днес – a с J Point вашата външна и вътрешна реклама ще е в крак с технологичното развитие и ще бъде създадена с най-високо качество материали и печат. През XX век появата на първата достъпна за хора с нисък бюджет кола Model T става предпоставка за развитие на пътната инфраструктура в Америка и отваря нови идеи за стратегическо позициониране и инсталиране на билбордове по пътната мрежа. В същото време, популярността на широкоформатните инструменти за външна реклама до 20-те години на XX век е добра, но след отварянето на Междущатската Магистрална Система в САЩ, билборд рекламата се изстрелва и се превръща в изключително успешна медия! А рекламодателите изграждат нова стратегия, в която, освен реклама на бранда си, добавят и доза креативност за забавление на шофьорите.

Източник: Google

Магистралите и билбордовете

В така образувалата се “златна мина”, преди 1965 година не са съществували особено строги регулации относно билбордовете, поставяни по междущатските пътища и магистрали. Това, разбира се, е довело до необходимостта от такива и създаването им не е закъсняло – със закон за пътната инфраструктура и вида на магистралите, в който са се определили големината, отстоянието един от друг и осветяването на билбордовете. Те остават популярна външна реклама и след въвеждането на закона, но видоизменяйки се – с цел да отговарят на условията.

 

 

До днес много голям процент от рекламата все още се отразява в билбордове,

тъй като този тип външна реклама остава един от най-силните. Улиците са все по-оживени, пътната мрежа се разширява, а билбордовете носят все по-голям позитив на рекламодателите! J Point е решението за широкоформатен печат, от което всеки бизнес има нужда – бързина, качество и добри цени! Разбира се, с напредването на технологиите, сред билборд рекламата се наблюдава и навлизането на дигиталните екрани. Повече за дигитализацията на външната и вътрешната реклама прочетете в статията ни “Дигитализацията на външната и вътрешната реклама създава произведения на изкуството”.

 

Ако тази статия ви е допаднала и бихте желали да четете първи всяка следваща в блога на J Point, абонирайте се за нашия бюлетин чрез формата по-долу! Благодарим!

Възникване и история на билборда

Абонирахте се успешно! Благодарим!

Възникна грешка при опита да изпратим заявката. Моля, опитайте отново.

JPoint Blog ще използва данните за връзка с Вас и за да предостави най-новото първо на Вас!